Kalba gyventojai

Kodėl visos sostinės naktinės „žuvys“ plaukia Vilniaus gatve?

Linas Tracevskis barų versle sukasi jau daugiau nei dešimtmetį, tačiau iki pats stoja už baro / asmeninio archyvo nuotr.
Linas Tracevskis barų versle sukasi jau daugiau nei dešimtmetį. Asmeninio archyvo nuotr.

„Sakoma, kad yra trys gero baro taisyklės: vieta, vieta, vieta“, – teigia verslininkas Linas Tracevskis, daugiau nei dešimtmetį stebintis sostinės naktinį gyvenimą. Įkūręs ne vieną barą ir klubą, vyras šiuo metu vadovauja „Pablo Pub“, įsikūrusiame Labdarių gatvėje. Ir ne tik vadovauja, bet ir stoja už baro, nes, kaip pats pasakoja, tik pradėjęs dirbti barmenu buvo įsitikinęs, jog tai – geriausias darbas pasaulyje.

Kaip per dešimtmetį pasikeitė Vilniaus barai ir naktinis gyvenimas?

Keitėsi patys barai, bet labiausiai keitėsi lokacijos. 2005-aisiais traukos centras buvo Vokiečių gatvė, po to viskas persikėlė link Aušros vartų, o dabar visas gyvenimas verda Vilniaus gatvėje. Prieš daugiau nei dešimt metų įkūrėm klubą „Woo“ Radvilų rūmų rūsy ir tais laikais tai buvo šiek tiek beprotybė, nes aplinkui visiškai nieko nebuvo, o dabar – Vilniaus gatve tiesiog „plaukia“ žmonių upė. O šiaip pas mus dar labai jauna barų kultūra, nors tai sparčiai auganti sritis.

Ar tam, kad baras būtų laikomas geru, jam užtenka būti įsikūrusiam populiarioje vietoje?

Sakoma, kad yra trys gero baro taisyklės: vieta, vieta, vieta. Na, įsivaizduokim, kur lengviau žvejoti: ar tvenkinyje, pilname žuvų, ar kažkokiame ežere, kur nežinai, ar išvis yra žuvų? Visi nori ten, kur didelis srautas, judėjimas. Žinoma, tokioje vietoje ir kiti pavojai: didelė nuoma, konkurencija, reikia išlaikyti lygį, daug darbuotojų ir panašiai.

O kaip visoje toje jūroje rasti savo klientą?

Aš sakau, kad ne mes klientus randame, o jie mus. Bet dabar turbūt labiausiai pasitarnauja socialiniai tinklai. Be to, reikia mokėti bendrauti su savo klientu, spręsti jo problemas. Štai į „Pablo Pub“ atėję užsieniečiai užsisakė alaus. Bet po pirmo gurkšnio pasiskundė, kad alus šiltas. Pasiūliau įpilti iš naujo, bet jie atsisakė, tai aš paėmiau dubenėlius, pridėjau ledų ir į juos įdėjau tas šilto alaus taures. Alus jiems greitai atšalo, jie pradėjo fotografuotis su tais dubenėliais ir po to jie grįžo į mano barą dar ne kartą. Tai parodo, koks svarbus yra pirmasis įspūdis ir rūpestis – kiekvienas klientas nori būti svarbus.

Galite palyginti, ką lengviau išlaikyti – klubą ar tą patį barą?

Aišku, kad šokių klubą. Klube parduodi kokteilį, o bare jau turi turėti ir maisto. Klube vienas žmogus kartais gali išgerti ir dešimt kokteilių, o kiek jis suvalgys, pavyzdžiui, mėsainių?

O penktadienis ar šeštadienis geresnis – kurią dieną žmonės labiau linkę linksmintis?

Penktadienis!

Kaip manote, kodėl?

Sunku pasakyti. Gal penktadienį visiems po darbų labiau norisi atsipalaiduoti, o likusį savaitgalį skirti kitiems reikalams, pailsėti. Nors yra tokių žmonių, kurie eina tik šeštadienį, o kai kurie linksminasi ištisą savaitgalį.

Ar kas nors pasikeitė po alkoholio įstatymo pakeitimų?

Bent pas mus – ne. Sekmadieniais nedirbame, o žmonės turbūt jau įprato, kad po aštuonių nebegalima nusipirkti parduotuvėje, tai labai nesiveržia, juk ateina čia praleisti laiko, ne vien gerti.

Kokios šiuo metu kokteilių mados: senas geras „Atsuktuvas“ ar „Kruvinoji Merė“ vis dar populiarūs?

„Kruvinoji Merė“ vis dar mėgstama klientų, nors nelabai mėgstama pačių barmenų. Bent jau mano, kadangi ji labai „purvina“ (šypsosi). Mūsų klientai labiausiai renkasi viskį arba romą su kola. Tačiau, žinoma, klasikiniai kokteiliai visada bus madingi.

Ar ir pats visuomet stovite už baro?

Dirbu visada, bet nebūtinai už baro. Štai virėja buvo išėjusi atostogų, tai pats dirbau ir virtuvėje, ir bare. Didžiausias darbas būna penktadienį ir šeštadienį, o sekmadienį ir pirmadienį nedirbam. Sekmadienį į bažnyčią reikia, pirmadienį – į pirtį (juokiasi).

Pasak L. Tracevskio, bare svarbu mokėti bendrauti
Anot Lino, bare svarbu mokėti bendrauti. Asmeninio archyvo nuotr.

Turite nuolatinių klientų?

Turime.

O kaip manote, jie ateina dėl Jūsų, dėl aptarnavimo ar pačios vietos?

Sunku pasakyti. Žmonėms didelį įspūdį dažnai daro tai, kad aš pats čia dirbu.

Apsilankę „Pablo Pub“ greičiausiai čia sutiksite ir Liną. „Ančių medžioklė“ nuotr.

Barmeno ar padavėjo darbai dabar populiaresni nei prieš dešimt metų?

Bent kai aš pradėjau dirbti barmenu, tai man atrodė, kad tai pats geriausias darbas pasaulyje. Visada turi manyti, kad žmonės ateina pas tave į svečius. Ir jeigu tu jais rūpinsies, gali būti, kad jie pas tave grįš. Tačiau tai sudėtingi darbai, kadangi daug laiko reikia praleisti ant kojų.

Ko palinkėtumėte toms naktinėms Vilniaus „žuvims“, kurios „plaukia“ ieškoti nuotykių?

Ramybės. Svarbiausia – nepersistengti.

Ačiū už pokalbį!