Kalba gyventojai Naudinga žinoti

Šventinis stalas – tarp modernumo ir tradicijos

Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas ir laidos „Kulinariniai triukai“ vedėja Elžbieta Monkevič dalijasi skaniausiais ir įdomiausiais receptais.
Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas ir laidos „Kulinariniai triukai“ vedėja Elžbieta Monkevič dalijasi šviežiausiais švenčių stalo receptais.

Šventės jau ant nosies, bet dar nežinote, ką patiekti ant Kūčių stalo? Nenorite gaminti to paties kaip ir pernai? Skubame į pagalbą! Originaliomis idėjomis, naudingais patarimais ir skanumynų receptais dalijasi Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas ir laidos „Kulinariniai triukai“ vedėja bei knygos „Verdu ir kepu: saldžiai“ autorė Elžbieta Monkevič.

Ką dera patiekti ant Kūčių stalo, o ko geriau svečiams nesiūlyti?

Kūčių patiekalai paprastai yra gija, siejanti šeimos kartas. Dažnai būtent prie Kūčių stalo jaučiamas stiprus šeimyninis ryšys, tad ir patiekalai tinkamiausi yra tie, kurie perduodami iš kartos į kartą, bet pagaminti šiuolaikiškai.

Ar galime apsieiti be mėsos ir riebaus maisto?

Jeigu vakarienė ruošiama pagal katalikiškas tradicijas, tuomet ant stalo mėsos nebus. Jei tokių tradicijų nėra, galima valgyti tai, ko norisi.

Iš tų riebesnių patiekalų galime paminėti keptą žuvį ir gruzdintus kepinius – ne dėl ingredientų, o dėl gaminimo būdo. Šiuo atveju išeitis labai paprasta – perkelti gaminimą iš keptuvės į orkaitę. Orkaitėje kepta žuvis tikrai nebus riebi, jei jos „nemaudysite“ aliejuje. Taip pat orkaitėje puikiai iškepa ir pyragėliai, troškiniai.

Lietuviškas Kučių stalas neįsivaizduojamas be silkės ir baltos mišrainės. Ką galima patiekti vietoje jų?

Viskas priklauso nuo tradicijų, susiklosčiusių šeimoje. Silkė yra būtinas Kūčių stalo atributas, tad vertėtų tiesiog paieškoti naujų receptų arba atrasti kitokias silkes. Pavyzdžiui, olandiškos Matjes silkės pasižymi ypatingu skoniu – jų skiriamasis požymis yra rankinis apdorojimas. Tikroji Matjes silkė būna du filė gabaliukai, sujungti uodega ir gabaliuku stuburo.

Silkę atstoti gali sūdytos strimelės, skumbrės. Baltą mišrainę galima keisti bet kuriomis patinkančiomis salotomis. Bet nepamirškite, kad eksperimentuoti ir bandyti naujus receptus reikėtų iš anksto, kad šventinis stalas pradžiugintų visus.

Koks yra tobulo kalėdinio deserto receptas?

Tortas. Nors atrodytų, kad tai yra sudėtinga, bet vienas paprasčiausių ir estetiškiausių tortų yra „Pavlova“. (Receptas teksto pabaigoje – red. past.)

Pakalbėkime apie kitų šalių Kalėdų kulinarijos šedevrus. Ko galėtume pasimokyti iš jų?

Be abejonės, kvapnūs brandinami kepiniai su daugybe riešutų, džiovintų vaisių, cukatų. Jie po truputį skinasi kelią ant mūsų stalų. Tokius kepinius galima pasigaminti iš anksto, neskubant ir nepatiriant streso dėl prieššventinių parduotuvių apgulčių.

Pabandykite pasigaminti tradicinį vokišką kalėdinį pyragą „Štoleną“. Jo sudėtyje yra džiovintų vaisių ir uogų, išmirkytų brendyje, aromatingų citrusinių vaisių cukatų, įvairių riešutų, o visas šis lobynas apgaubtas miltelinio cukraus ir sviesto debesimi. (Receptas teksto pabaigoje – red. past.)

Kai šventinis stalas toks gausus, norisi visko paragauti. Kaip nepersivalgyti?

Galima parašyti kelias disertacijas, šimtą tomų ir sukurti daugybę teorijų apie tai, kaip nepersivalgyti, bet šiuo atveju yra tik viena išeitis – valgyti protingai ir saikingai, neprisivalgyti iki nusiridenimo nuo stalo. Prisiminkite, kad šventės – tai ne tik užstalė, bet ir dvasiniai dalykai: bendravimas, dėmesys kitam, bendras laiko praleidimas, gera nuotaika, pagalba, sąmoningumas, bendruomeniškumas.

RECEPTAI

„Pavlova“

Oras. Trapumas. Dangiškas skonis. Tobula. Kaip legendinės balerinos šokis.

Porcijų kiekis: 10

Gaminimo laikas: 20 min.

Kepimo laikas: 70 min.

Kepimo temperatūra: iš karto 180 °C po to sumažinama iki 110 °C

Jums reikės:

Morengui:

6 kiaušinių baltymų

170 g cukraus

170 g miltelinio cukraus

1 šaukšto baltojo vyno acto

1 šaukšto krakmolo

1 šaukšto prieskonių meduoliams

Kremui:

350 ml plakamosios grietinėlės

2 šaukštų brendžio

2 cinamono lazdelių

1 apelsino tarkuotos žievelės

Šviežių arba šaldytų uogų

Konservuotų mandarinų

Apelsinų cukatų

Kelių šakelių šviežio rozmarino

Paruošimo būdas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Į grietinėlę supilkite brendį, įdėkite cinamono lazdeles, apelsino žievelę ir dėkite į šaldytuvą.
  2. Ant kepimo popieriaus nupieškite 22 cm skersmens apskritimą ir dėkite į skardą (nupieštu apskritimu į apačią, kad ant torto neliktų žymių).
  3. Persijokite miltelinį cukrų ir krakmolą.
  4. Lengvai paplakite baltymus, nuolat plakdami mažomis porcijomis suberkite cukrų. Žiūrėkite, kad kiekviena cukraus porcija ištirptų baltymuose. Išplakta masė turi būti glotni, blizgi ir išlaikanti formą.
  5. Suberkite miltelinį cukrų, prieskonius ir krakmolą, išmaišykite mentele, supilkite baltojo vyno actą, išmaišykite.
  6. Suformuokite gana aukštą apskritimą, paplotį pašaukite į orkaitę, nedelsdami sumažinkite temperatūrą iki 110 °C ir kepkite maždaug 70–80 min. Iškepusį paplotį aušinkite ant popieriaus, kol kas jo nenuimkite.
  7. Grietinėlę perkoškite ir plakite iš pradžių lėtai, paskui apsukas didinkite. Akylai stebėkite, kad neperplaktumėte.
  8. Tortą formuokite tiesiai ant torto padėklo. Ant baltyminio pagrindo uždėkite plaktos grietinėlės, ant viršaus išdėliokite uogas, vaisius, užberkite cukatų ir papuoškite rozmarinų lapeliais.

 „Štolenas“

Tradicinis vokiškas kalėdinis pyragas.
Tradicinis vokiškas kalėdinis pyragas.

Gaminimas: 30 min.

Kepimas: 1 val.

Orkaitės temperatūra: 175 °C

Jums reikės:

450 g miltų (405 D)
2 šaukštelių kepimo miltelių

150 g geltonųjų razinų

150 g džiovintų spanguolių
300 g smulkintų migdolų
100 g apelsinų ir citrinų cukatų

50 ml brendžio
100 g miltelinio cukraus
150 g minkšto sviesto
250 g varškės
3 kiaušinių
Žiupsnelio druskos
1 šaukšto prieskonių meduoliams

75 g ištirpinto sviesto (patepti)

50–70 g miltelinio cukraus (pabarstyti)

Paruošimo būdas:

  1. Razinas, džiovintas spanguoles bei cukatas užpilkite brendžiu ir palikite pastovėti bent 30 min. (kuo ilgiau, tuo geriau). Sumaišykite miltus, druską, miltelinį cukrų, prieskonius meduoliams, smulkintus migdolus ir kepimo miltelius.
  2. Mišinį su miltais greitai sumaišykite su minkštu sviestu, varške ir kiaušiniais, galiausiai suberkite išmirkytus džiovintus vaisius.
  3. Suformuokite pailgą paplotėlį, užlenkite vieną kraštą ant kito ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Ar iškepė, patikrinkite mediniu iešmeliu. Karštą „štoleną“ patepkite sviestu ir gausiai pabarstykite milteliniu cukrumi.
  4. Galite valgyti iš karto, o galite suvynioti į kepimo popierių, po to – į aliuminio foliją ir palikti brandintis 7–10 dienų. Prieš patiekdami dar kartą apibarstykite milteliniu cukrumi.

Daugiau idėjų ir receptų šventiniam stalui rasite čia: www.vmgonline.lt