Kalba ekspertai Naudinga žinoti

„Užsimaskavusi“ musmirė – kaip ją atpažinti?

Dabar yra geriausias metas grybauti.

Rugsėjo vidurys yra pats geriausias laikas grybauti. Tad, jei svarstote, ką nuveikti šį savaitgalį, galite drąsiai keliauti į mišką – pataria žymus gamtininkas, aplinkosaugininkas Selemonas Paltanavičius. Klausiame jo, kaip neapsigauti grybaujant ir į ką atkreipti dėmesį.

Kaip nesuklysti grybaujant? Kaip atskirti, kurie grybai yra nuodingi?

Pati svarbiausia grybautojo taisyklė – „Nepažįsti – neimk!“. Rinkite tik tuos grybus, kuriuos tikrai pažįstate. Jei abejojate, tikrai neimkite, nes yra labai panašių grybų.

Neseniai skaičiau pranešimą, kad vienas grybautojas mirė. Labai liūdna, kad taip nutinka. Galbūt renkantiems įvairias ūmėdes, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, kurių rega jau prasta, pasitaikydavo žalsvoji musmirė. Žinoma, visi žino ir atpažįsta tą raudoną su baltais taškais musmirę, bet jų yra ženkliai daugiau. Žalsvoji musmirė yra labai nuodinga. Jei žmogus, sumaišęs su valgomu grybu, ją suvalgys, tai po pusės valandos ar valandos gali būti jau vėlu.

Į kokį grybą panaši žalsvoji musmirė? Kaip ją atpažinti?

Ji gali būti ir be taškų. Labai panaši į žalsvas ūmėdes. Būna, kažkas apsigauna ir mano, kad renka gudukus. Tai valgomas geltonas grybas su vadinamu „sijonu“ ant koto. Žalsvoji musmirė gali būti sumaišyta ir su šiuo grybu.

Kiekviena grybų rūšis savo spalva gali varijuoti. Musmirė ne visada būna taškuota, gali būti ir oranžinė, ir gelsva. Tad nerizikuokime ir rinkime tik tas 4 žinomas grybų rūšis: voveraitė, baravykas, raudonikis, ūmėdė (įsitikinus, kad tai tikrai nėra musmirė).

Žalsvoji musmirė panaši į žalsvas ūmėdes ar gudukus. Todėl šis grybas itin klastingas ir pavojingas.

Kokie apsinuodijimo simptomai pasireiškia paragavus musmirės?

Žalsvoji musmirė – itin pavojingas grybas. Pakanka suvalgyti 50 gramų šio grybo, kad žmogus gautų mirtiną dozę nuodų. Apsinuodijus žmogų ima kamuoti aštrūs skrandžio skausmai, viduriavimas, dažnas vėmimas, kuris gali prasidėti jau po maždaug 8 valandų.

Ką patartumėte besiruošiantiems grybauti?

Pirmiausia, rinkite tik tai, ką gerai pažįstate. Jeigu yra galimybė, pasiklauskite geriau grybus išmanančio žmogaus. Antra, į mišką nesineškite jokių valgių ar užkandžių, juk neišvažiuojate savaitei. Negerai, kai miške mėtosi buteliai ir kitos atliekos. Trečia, jei važiuojate su automobiliu, jokiu būdu nestatykite jo ant samanų.

Ačiū už pokalbį!