Naudinga žinoti

7 sveikiausi rudens maisto produktai

Valgyti sveikai ir maistingai galime bet kuriuo metų laiku, tačiau tai ypač svarbu rudenį, kai organizmas yra itin jautrus įvairioms ligoms ir gripams. „Kalba vilniečiai“ dalijasi pačių sveikiausių maisto produktų sąrašu, kurį turėtume įtraukti į savo valgymo įpročius, norint išlikti sveikiems ir energingiems.   

Morkos

Morkos – tai puikus vitaminų šaltinis, stiprinantis imunitetą. Šiose daržovėse gausu karotino – medžiagos, kuri organizme virsta vitaminu A. Morkose taip pat yra vitaminų C, B, B2, B6, PP, E, K ir mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, natris, kalcis, fosforas, magnis, jodas bei geležis. Svarbu tai, kad morkos didina atsparumą infekcijoms ir saugo nuo mažakraujystės, kurią nėra taip paprasta išgydyti. 

Moliūgas

Moliūgas – puiki daržovė, kurios dėka galime pagaminti nuostabaus skonio trintas sriubas, įvairius troškinius ir netgi pyragus, tačiau svarbiausia išsaugoti gerąsias moliūgo savybes! Moliūgai ypač vertingi vėlų rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių ir vaisių asortimentas būna itin ribotas. Moliūgai yra puikus vitamino C šaltinis, o kol jo neapdorojame termiškai, taip pat turi nemažai vitamino B6 bei geležies. Juose gausu ir tirpiųjų skaidulų, kurios skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi.

Figos

Figose yra vitamino A, B ir C bei kitų naudingų mineralų – kalcio, geležies, magnio, kalio, cinko ir fosforo. Dėl didelio cukraus kiekio, šie vaisiai laikomi energetiniu maistu. Jie ne tik pripildo organizmą energijos, bet ir pagerina virškinimą. Šviežiose figose yra ypač daug skysčių, todėl jos taip pat turi organizmą valančių savybių bei padeda sergantiems įvairiomis kvėpavimo takų ligomis. Žmonės, jaučiantys kalcio trūkumą, turėtų į savo racioną įtraukti figas, kurios puikiai pasitarnauja ir gelbsti. Figose esančios gerosios savybės tikrai palengvina žmogaus gyvenimą ir sveikatą, bendrą savijautą!

Bulvės

Šviežia bulvė – vertinga daržovė, savyje turinti įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. Šios šakninės daržovės turi nemažą kiekį krakmolo, todėl jos teikia daug energijos, taip pat puikiai tinka ir vaikams, ir norintiems priaugti svorio ar intensyviai sportuojantiems. Svarbu nepamiršti, jog daugiausia naudingų medžiagų bulvės išlaiko tada, kai yra verdamos su lupenomis.

Burokėliai

Burokėliai – mažai kaloringas produktas. Šiose daržovėse yra daug naudingų medžiagų: vitaminų A ir P, B grupės vitamino, kalcio, fosforo, jodo, magnio, vario, kalio, natrio, boro ir cinko, folio ir askorbo rūgščių, beta karoteno. Burokėliuose esantys elementai padeda žmonėms geriau pasisavinti baltymus, taip pat šiose daržovėse itin daug skaidulų, kurios ypatingai gerina žarnyno veiklą. Kalbant apie sveikatą, burokėliai mažina kraujo spaudimą bei gliukozės lygį kraujyje.

Cukinijos

Šioje daržovėje gausu vitamino A, taip pat cukinijoje daug antioksidantų, kurie užkerta kelią įvairioms ligoms ir lėtina senėjimą. Cukinijų patiekalai ypač tiks tiems, kurie nori išlaikyti geras kūno formas, nes ši daržovė nekaloringa.

Baklažanai

Baklažanai turi vertingų medžiagų, kurios apsaugo smegenų ląsteles ir veikia kaip antioksidantas. Baklažano odelėje esanti medžiaga turi antivėžinę funkciją – stabdo vėžinių audinių augimą. Jie taip pat turi medžiagų, kurios mažina kraujo krešėjimą ir stiprina kapiliarus.