Kalba ekspertai Naudinga žinoti

Arbatos magija: ar mokate ją paruošti teisingai?

Vienas iš labiausiai paplitusių gėrimų pasaulyje – arbata. Ji sušildo, nuramina, pakelia nuotaiką, o kartais tampa ir tam tikru ritualu, padedančiu stabtelėti ir skirti laiko sau. Kokias arbatas lietuviai mėgsta labiausiai, kaip teisingai paruošti populiariausias arbatų rūšis, kaip atskirti kokybišką arbatą, atsako „Skonio ir kvapo“ arbatos ekspertas Andrius Žilinskas.

Kaip atpažinti kokybišką arbatą?

Renkantis arbatą reikia būti atidiems, pirmiausia, pasirenkant arbatos rūšį. Biri arbata, su labai retomis išimtimis, visada yra kokybiškesnė už arbatą pakeliuose. Biriai arbatai gaminti naudojamas pilnas arbatos lapelis paisant tradicinių arbatos gamybos metodų: lapeliai skinami rankomis, naudojami tik jauni viršutiniai arbatkrūmio lapeliai. Tokių lapelių skonių bei aromatų paletė visada yra platesnė ir įdomesnė už smulkintus, mašinomis ir trimeriais skintus lapelius, kuriuos galime rasti įprastiniame arbatos pakelyje.

Renkantis arbatą vienas iš svarbių kriterijų yra malonus kvapas. Gera arbata kvepia žaluma, gėlėmis, pievomis, vaisiais, citrusais, kitais maloniais, subtiliais kvapais. Prastos kokybės arbata dažniausiai neturi arba turi labai silpną aromatą, tarsi būtų negyva arba tas aromatas yra nemalonus.

Kitas žingsnis – arbatą ragauti. Arbatos naujokams rekomenduojama kalbėtis su profesionaliais specializuotų arbatos parduotuvių konsultantais, arbatos specialistais: nevenkite pasinaudoti jų patirtimi ir žiniomis, paklausinėkite, papasakokite ką mėgstate – jie padės jums išsirinkti tokią arbatą, kokia patiktų būtent Jums.

Kokios pagrindinės gerosios arbatų savybės?

Arbata suburia. Tai bendravimo su draugais, kolegomis, namiškiais ir su pačiu savimi gėrimas. Gurkšnojant arbatą mažėja stresas, išsigrynina mintys, kyla idėjos, pagerėja nuotaika.

Kava mus tonizuoja, kelia kraujospūdį, suteikia energijos visam kūnui, tarsi paruošia sprinto rungčiai. Tuo tarpu arbata skatina trumpam sustoti, apmąstyti, nusiraminti, priimti apgalvotus sprendimus.

Skirtingų arbatos rūšių poveikis skiriasi: dalis arbatų maloniai gaivina, dalis tonizuoja, kai kurios arbatos padeda sureguliuoti kraujospūdį, virškinimo problemas, skatina metabolizmą, greitina medžiagų apkaitą, atpalaiduoja raumenis ir pan. Arbatos savybės priklauso nuo arbatos rūšies.

Kaip taisyklingai paruošti arbatas: žalią, juodą, žolelių?

Ruošiant arbatą svarbu arbatos kiekis, vandens temperatūra ir plikymo laikas. Vienam  200-300 ml arbatos puodeliui paruošti paprastai naudojami 3 gramai arbatos, arbata plikoma 3 minutes. Visas arbatos rūšis, išskyrus žalią arbatą, galima plikyti 95 laipsnių vandeniu.

Ruošiant žalią arbatą reikia naudoti vėsesnį vandenį – idealiu atveju 80-85 laipsnių karščio. Naudojant per karštą vandenį, žalioji arbata apkars ir bus neskani. Ruošiant birią arbatą reikia naudoti sietelį. Jų būna įvairių formų. Rekomenduojama naudoti metalinį sietelį, kuris gėrimui nepriduos papildomo skonio.

Užplikytos arbatos nerekomenduojama perlaikyti, nes tada arbata gali apkarsti, būti per daug intensyvaus skonio.

Kurias arbatas geriausia gerti ryte, o kurias vakare ir prieš miegą?

Labiausiai tonizuoja japoniška Matcha arbata. Šiai arbatai gaminti naudojami tik jauniausi ir šviežiausi arbatlapiai, užauginti šešėlyje, nuo kaitrios saulės paslėptuose arbatos soduose. Arbatlapiai akmens girnų pagalba sutrinami į smulkius miltelius. Matcha arbata išplakama vandenyje. Geriant Matcha, į virškinimo traktą kartu su arbatlapių ištrauka pakliūna ir smulkiai sumalti arbatlapiai, todėl organizmas pasisavina 100% naudingų arbatos medžiagų. Matcha arbatos atitikmuo – itališka espresso kava. Matcha rekomenduojame gerti ryte arba per pietus. Ji labai stipriai tonizuoja. Išgėrus šios arbatos vakare, bus sudėtinga užmigti.

Prie tonizuojančių arbatų priskiriamos visos juodosios arbatos. Žalioji arbata tonizuoja mažiau, bet vakare jos gerti nepatartina.

Vakare rekomenduojama gerti Rooibos (lot. siauralapis raibsteglis) arbatą, kuri visai neturi kofeino, veikia raminančiai, atpalaiduoja raumenis.

Lietuvių pamėgtos arbatos ir karščiausios „Skonio ir kvapo“ naujienos

„Skonio ir kvapo“ nuotr.

Prieš keletą metų „Skonis ir kvapas“ atliko tyrimą, kurio metu siekė išsiaiškinti lietuvių arbatos vartojimo įpročius: „Jame dalyvavo didelė imtis respondentų, gyvenančių Lietuvoje. Per kelis metus arbatos vartojimo įpročiai nepasikeitė, todėl  tyrimo duomenys aktualūs ir šiandien“, – pasakoja A. Žilinskas.

Nors remiantis atlikto tyrimo duomenimis šalies gyventojai dažniausiai renkasi juodąją arbatą, tačiau visuomet smagu išbandyti naujienas, atrasti neragautus skonius ar kalėdinę dovaną artimiesiems:

GALAXY CHAI Mėlynoji prieskoninė arbata –  skirta žmonėms, mėgstantiems kurti įspūdį ir stebinti aplinkinius:  mėlyna, žydra ar purpurinė – gėrimo spalva priklausys nuo arbatos paruošimo būdo.

KALAHARI  Fermentuota ir nefermentuota rooibos arbata – skirta visai šeimai, švelni gomuriui. Gaivinanti arbata tiks visiems šeimos nariams: nuo jauniausio iki vyriausio. Tai puikus pasirinkimas sveikata besirūpinantiems: sveika alternatyva limonadams, be cukraus ir konservantų.

LENGVAS PUERAS Švelni puero arbata su gauromečiu – arbatos mišinys sukurtas žmonėms, besirūpinantiems savo sveikata ir kokybiška gyvensena. Kiniškojo puero ir gauromečio mišinys patrauks žolelių arbatos mėgėjų dėmesį. Tradicinės kinų medicinos ir mūsų kraštų žolininkų praktikos simbiozė: puodelis fermentuotos, specialios arbatos –svarbus įprotis gerai savijautai.