Naudinga žinoti

Jau metas ruoštis žiemai: įmantriausių uogienių receptai

Šaltais žiemos vakarais norisi tik sėdėti namuose, apsigaubus pledu ir nekišti nosies į lauką. Prie kūną ir sielą šildančio gėrimo puikiai tiks skrebutis su pačių pasigaminta uogiene. „Kalba vilniečiai“ redakcija dalijasi vienais įmantriausių ir skaniausių uogienių receptų, kurie maloniai nustebins net ir didžiausius gurmanus.

Pikantiška gervuogių ir lauro lapų uogienė

Jums reikės:

1 kg gervuogių

1 citrinos

250 g cukraus

2 lauro lapų

Gaminimo eiga:

Gervuoges nuplaukite, sudėkite į puodą ir užpilkite cukrumi. Puodą su uogomis palikite per naktį, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių.

Kitą dieną į puodą su uogomis išspauskite vienos citrinos sultis bei įdėkite sutarkuotą citrinos žievelę. Kai puodas su uogomis užvirs, nugriebkite susidariusius putas ir įdėkite lauro lapus. Viską pavirkite 10 minučių. Tuomet uogas sutrinkite, nugriebkite 2/3 uogų minkštimo ir jį prakoškite per sūrmaišį. Viską vėl sudėkite į puodą ir virkite iki norimos konsistencijos.

Galiausiai išvirusią uogienę sudėkite į stiklainėlius ir pasilikite žiemai arba galite gardžiuotis jau iš karto.

Moliūgų ir citrusinių vaisių uogienė

Jums reikės:

3 kg moliūgų (grynos masės)

500 g cukraus

4 apelsinų

3 citrinų

2 šaukštų cinamono ar meduolių prieskonių

Gaminimo eiga:

Moliūgą supjaustykite mažais kubeliais arba sutarkuokite burokine tarka. Jį sudėkite į puodą kartu su cukrumi, cinamonu arba meduolių prieskoniais, apelsinų bei citrinų žievelėmis. Citrusinių vaisių minkštimą tai pat supjaustykite kubeliais ir įdėkite į tą patį indą. Puodą su visais ingredientais palikite per naktį, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių.

Kitą dieną virkite uogienę ant nedidelės ugnies apie 30-50 minučių. Kai uogienė įgaus norimą konsistenciją, viską sutrinkite elektriniu trintuvu.

Dar kartą užvirkite uogienę ir dėkite į stiklainėlius, kad šaltuoju metų laiku galėtumėte mėgautis gardžia uogiene.

Šermukšnių uogienė

Jums reikės:

2 kg šermukšnių uogų

1 kg cukraus

500 ml vandens

Gaminimo eiga:

Šermukšnių uogas rinkite po pirmųjų šalnų. Jas sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu. Kai vanduo užvirs, nupilkite uogas ir vėl užpilkite šaltu vandeniu bei užvirkite. Viską kartokite 3 kartus. Po paskutinio užvirimo uogas nuplaukite šaltu vandeniu ir sudėkite į sietelį, kad nuvarvėtų vandens perteklius.

Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą. Juo užpilkite uogas ir palikite parai pastovėti.

Vėliau uogas su sirupu užvirkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 30 minučių. Jei virimo metu susidaro putos – nugriebkite jas.

Dar karštą uogienę supilstykite į stiklainius ir atėjus laikui valgykite su blyneliais arba pasidarykite karštą gėrimą.